Morgenkos

Sitter i sofaen
en tidlig morgenstund

Ute uler vinden,
himmelen gråter
slipper sine mange tårer
tårer som faller ned på snøen

Tårer som smelter snø
slik at våren kanskje kommer tidlig i år
Gleder meg til det blir grønt, jeg

Inne er det bare kos
knitring fra peisovnen
levende lys

-og kaffe i godkoppen

En god dag og klem til deg fra meg

Kanelbollene lokker i det fjerne

Klokka er halv tolv når vi legger ut på tur denne onsdagen. Sola skinner, og humøret er på topp. Det er også optimismen. Vi tenker å gå en lag tur med kanelbolle og kaffe som det store høydepunktet.

Vi forlater hytta til Solveig, og så er vi i gang!

Det er nykjørte løyper, flott for dem som skal gå på ski. Vi skal følge skisporet et lite stykke, og passer på at vi ikke ødelegger sporene.

Snart sier vi farvel til skiløypa og begir oss oppover til Dulpenatten. Vi går rett oppover bakken, mye mer effektivt dette enn å gå på ski. Hadde aldri gått opp her på ski, heller.

Landskapet ligger der, så vakkert og urørt.

Ikke fullt så urørt etter at vi har gått der.

Det tar ikke lang tid før vi er på toppen. Herfra er det flott utsikt mot Skrimfjella, Svarttjern i forgrunnen.

Fint  her oppe!

Trærne er dekket av snø, det er utrolig vakkert!

Turen går videre i retning Digerhaugmyra, men før vi kommer dit, vil vi ta til høyre og gå mot Øyangen.

Det er mye dyrespor her, og her er det Nøtteliten som har vært ute på tur.

Mikkel rev har vært ute på jakt,

og Helene harefrøken har vært ute og sett seg omkring.

Plutselig ser hun noen kjempesvære spor. Det er et stort pattedyr som har vært her, et pattedyr som er både planteeter og rovdyr. Et skummelt møte for en liten harefrøken!

Hun har flaks, det svære pattedyret er ikke på jakt, og Helene harefrøken kan nyte resten av dagen uten å være bekymret.

På vei ned fra Dulpenatten har vi fin utsikt mot Seterknatten.

Sola skinner fortsatt, herlig!

På vei opp mot Øyangen finner vi frem mellom trærne. På truger går det lekende lett oppover bakkene.

Vi når Øyangen, går videre forbi Fjellsetervann, og nærmer oss Grønnlibakkene.


Akkurat nå skulle vi ønske vi hadde ski. Nedover Grønnlibakkene på truger går jo ikke så veldig fort!

Ett og ett skritt nedover.
Men vi kommer oss ned, og vi treffer en hyggelig mann som forteller om kladder under skiene. Ja, kanskje like greit med truger allikevel, da!

Vi følger skiløypa nå, det er kjedelig og ensformig. Vi ser skiltet som forteller oss at det er 2,5 kilometer til Skrimkiosken, og begynner å gå litt lei.
Nytt skilt forteller oss at det er 1 km igjen og så 0,5.


Endelig er vi der.
Nydelige kanelboller og god kaffe. Kos ved bålpanna. Kjempekoselig! Veldig fint med Skrimkiosken!

Nå følger noen lange kilometer tilbake til hytta.
Turen blir nok litt lenger enn det vi hadde tenkt, men vi har ikke noe valg – tilbake må vi!

Etter fire timer og 18 000 trugeskritt er vi hjemme igjen! Godt jobbet!

Onsdagen er snart over, og resten av ferien er det meldt regn, sludd og snø. Må bare ta med de siste solbildene- det blir noen dager før vi ser sola igjen nå!

På trugetur i tåkeland

Vi drøyer den litt, turen i dag. Det er ikke så altfor fristende å forlate en varm og behagelig sofa når det ute er tåke og kald vind.
Men litt over tolv er vi klare. Med truger og staver legger vi i vei innover. Vi har tenkt oss til Høgstøle.

Helt i starten følger vi skiløypa, og vi fascineres av trærne rundt oss. De har en olivengrønn farge, og barnåler og kvister er dekket av et tynt rimlag.

Kommer vi nærmere, ser vi detaljene. Det er jo bare helt fantastisk!

Vi forlater skiløypa og går innover Grandalen. Etter en stund starter vi oppstigningen. Det er det som er så fint med truger- vi kommer frem omtrent overalt. Vi kan gå opp bratte oppoverbakker og ned steile nedoverbakker, steder der det er vanskelig å komme frem på ski.

Her er det oppoverbakkene som lett forseres!

Det er lett å gå, vi kommer oss fort fremover, og vips, så er vi oppe på Stølefjell.
Vi går innover mot Høgstøle, og må rett som der er bare stoppe og se på de vakre trærne.

Her er det gamle, tørre trær der bare skjelettet er igjen,

– og det er frodige furutrær i sin beste vinterskrud.

Vi ser ikke andre mennesker her oppe, kun hverandre, og da må vi jo ta noen bilder! Kan ikke ha bilder bare av trær, heller!
Men snart ser vi noe vi så absolutt burde ha hatt et bilde av!

Solveig får øye på noe hvitt som beveger seg i snøen. Det er en vinterkledd rype, den går inn mellom noen trær, og vi følger etter. Plutselig flyr den opp, bare få meter fra oss. Vi ser nå at den ikke er helt hvit, det er noe mørkt ytterst på vingene.
Ikke helt uventet får vi ikke tatt noe bilde. Det blir gjerne slik når vi ser noe spesielt, da fomler vi med å få opp telefonen, og så det for sent!

 Vi går videre innover fjellet, og bestemmer oss for å gå opp skaret til toppen.

Snart når vi toppen. Høgstøle ligger 752 meter over havet. Herfra har man en fantastisk utsikt, jeg kan nevne Oslofjorden, Gaustatoppen og Jonsknuten, men i dag ser vi svært lite. Faktisk ikke noe i det hele tatt!

Det blåser ganske så friskt her oppe, og det er kaldt. Sola vil så gjerne trenge igjennom, men klarer det ikke.

Jeg har en hals i rompetaska, og denne får Solveig låne.

Selv tar jeg på meg hetta, og det hjelper godt.

Vi starter på hjemoverveien, går en litt annen vei enn den vi gikk opp. Plutselig ser vi at tåka har lettet, og utsikten blir mye bedre. Vi kan etter hvert se Oslofjorden i horisonten.

Den siste etappen på dages tur går i urskogen. Området er vernet, og her er det mange gamle trær.
Ikke alle er friske og grønne, her er ett som er blitt bolig for all verdens ulike småkryp.
Et skikkelig småktryphotell, altså!

Men det er ganske så dekorativt allikevel – her en liten kvist med lav. En vakker detalj, synes jeg.

Her er et siamesisk tvillingtre. Det har hatt sine bedre dager, det også.

Turen ned urskogen er svært bratt, men vi kommer oss trygt ned. Vi sender en stor takk til trugene våre!
Tilbake på hytta ser jeg at sola fortsatt prøver å trenge igjennom, men uten å lykkes også denne gangen. Nå skal det bli godt å komme inn i en varm hytte, men jeg ville ikke ha vært turen foruten. Det er så fint å gå på truger, synes jeg, og det finere ved det er at vi kan gå akkurat hvor vi vil, i helt uberørte landskap. Det blir nok tur i morgen også!

Vinterferie

Det er tirsdag morgen, jeg sitter her i tåkeheimen og ser så vidt hytta til Sigurd Ole og Hanne. All annen utsikt er pakket inn i et tykt lag av tåke. Trærne følger vinden, de bølger frem og tilbake. De har i løpet av natten fått et tynt lag av rim, det ser nesten ut som et dryss av melis.

Inne hos meg er det lunt og behagelig. Det knitrer i ovnen, stearinlysene er tent, og det er kaffe i koppen. Hva mer kan man ønske seg i en stille morgenstund? Jo, en bIt sjokolade, jeg har det også!

Telefonen ringer, det er Sigurd Ole, og han spør om jeg kan være så snill å tenne opp hos ham da han etter hvert kommer på hytta. Selvsagt vil jeg det. Vi tre søsknene har hytte på rekke og rad, og det er alltid den som kommer opp først, som tenner opp for de andre. I går tente jeg opp hos Solveig, i dag hos Sigurd Ole. En annen gang er det jeg som kommer til varm hytte.

  Jeg forlater kaffekopp og innekos, tar på meg ytterklær og går bort til nabohytta. Sola er bak der et sted, men den klarer foreløpig ikke å trenge gjennom tåka.

Heldigvis har Sigurd Ole fikset labbeløype mellom hyttene slik at jeg slipper å ta på meg ski eller truger.

Tilbake på hytta tar jeg et bilde av det store furutreet vårt. Lurer på hvor gammelt det er, jeg! Det er et flott tre, stammen er tykk, og treet veldig høyt.


I dag er det altså tåke som omgir oss, men været var helt fantastisk da vi kom opp i går.  Sigurd Ole møtte oss på parkeringsplassen og fraktet både meg og alt vi hadde med oss opp til hytta. Luksus! Trenger ikke brøyte vei den siste biten når jeg har en bror med sekshjuling!

Det er veldig mye snø her, og dessverre er det meldt dårlig vær med snø og sludd denne vinterferien. Eneste trøsten er at det vil regne hjemme, og det betyr snøsmelting.

Som bildene ovenfor viser, var det altså et helt perfekt vintervær i går.

Vi måkte vekk en del snø slik at vi kom oss rundt hytta, og vi laget også en sitteplass. Dette var første gangen dette året at vi satt ute og virkelig kjente sola varme.

I dag skal Solveig og jeg på trugetur, og det blir skitur på Trond. Det blir sikkert bra selv om været er helt annerledes i dag.

 

 

Er våren kommet, eller er den bare på besøk?

Endelig varmegrader igjen!
De siste dagene har vi hatt varmegrader, og i dag er det hele seks av dem! I går regnet det, i dag er det opphold. Vinterferien ligger foran oss, værmeldingene er ikke de beste, men det er i alle fall meldt mildvær her i Solbergelva. Og mildvær, hva betyr det? Jo, det betyr snøsmelting, det!

På dagens morgentur gikk jeg ned til elva, til Drammenselva, og det var bare så fint å se sola!

Det som også er fint med varmegradene, er at jeg ikke trenger å bruke så lang tid på påkledning. Det er ikke lenger nødvendig med ullundertøy, et par litt tykkere treningstights og en anorakk holder. Votter og lue trenger jeg heller ikke. Herlig!

Men mine kjettingbrodder bruker jeg forsatt på vei til Knabben. De god et veldig godt feste, både på snø og is.

Det er en del is i småveiene fortsatt, noen steder også største vannansamlinger, men det blir mer og mer bart og isfritt.

Hvordan er det så i skogen?

Jeg er mye i skogen, går til Knabben hver dag så sant jeg er hjemme, og i dag er også Trond med. Fortsatt er det en del snø her, men det er også snøfrie partier. Steiner stikker opp her og der.

Her er også mosen synlig, grønn og fin.

På mandag drar vi til hytta, og der blir vi mest sannsynlig hele uka. Det blir spennende å se hvordan det er på stien her når jeg kommer hjem igjen. Tipper at enda mer av snøen er borte da! Men det kan jo komme mer snø…..

Egentlig litt rart at jeg som er så glad i våren helt frivillig reiser opp til hytta der det ikke er noe som helst som minner om vår… Men da er det jo helt herlig å komme hjem igjen, da!

Oppe på Knabben ligger snøen fortsatt, og som bildet viser ligger snøen fortsatt også på jordene nede i dalen. Isen på elva er borte.

Den første vårmåneden starter neste uke, og optimistisk som jeg er, satser jeg på at våren nå er kommet for å bli!

Herlige fredagskveld!

Etter at jeg sluttet å jobbe, er jo dagene på en måte mer like, men det er allikevel noe helt spesielt med fredagskvelden.
Fredagskvelden er kvelden der vi koser oss med god mat og rødvin. De fleste har sine fredagsfavoritter, og for oss var det min hjemmelagede pizza.

En god pizza med hjemmelaget bunn påsmurt pizzasaus, tilsatt stekt kjøttdeig, purre, chilli, jalapeños, hvitløk, soltørkede tomater og mye ost.

Men så kom cøliakien også til oss, og jeg måtte finne på noe annet. Jeg prøvde først tre ulike glutenfrie oppskrifter på pizzabunn, men de falt ikke helt i smak hos oss.

Vår yngste sønn hadde et lite forsprang på cøliaki, og han og samboeren har nå nachos som fredagsfavoritt. Han delte sin oppskrift med meg. Alltid artig å prøve noe nytt, så nå er det også vår nye fredagsrett- med rødvin til.

Jeg synes det smaker ekstra godt med ruccolasalat på.


Siden jeg ikke jobber lenger, kan jeg jo egentlig drikke rødvin hver kveld, jeg! Men det gjør jeg ikke, alkohol nytes bare på fredager og lørdager, og på den måten skilles helgen fra de andre dagene. Det tror jeg er sunt.

Må innrømme at det blir litt mer på ferieturer og helt spesielle begivenheter, men ellers er det slik.

I kveld er det også mye fint på TV,
Mesternes mester og The voice. 

Bare å glede seg! Herlige fredag!
Håper også du nyter fredagskvelden!

Og- har du en god oppskrift på glutenfri pizzabunn, kan du gjerne dele den med meg!

På jakt etter fargeklatter

Helgens utfordring er å finne fargeklatter i naturen.
Jeg må jo ta meg en tur ut for å se om jeg finner noen fargeklatter. Jeg har ikke store forhåpninger, og tror vel at det meste er grått, brunt eller grønt.

Det er også de fargene jeg møter på min vei inn i skogen. Selvsagt hvitt også!

Furunålene har en olivengrønn farge.

Det samme gjelder for einernålene. Ingen blå einerbær å se, heller.

Grannålene har også den samme grønnfargen.

En furustamme er litt mer spennnende. Veldig spennende, når jeg ser ordentlig etter. Her det det brunfarger i ulike nyanser, litt grått og også noe lysegrønn lav.

Bjørkestammer er favorittstammen min. Veldig dekorative i alle årstider, synes jeg. Men dessverre, ikke noen fargeklatt dette, heller.

Her kommer nok en stamme. Er litt usikker på hva slags tre dette er, men tror det kan være hegg.

Dette er også en stamme, fortsatt står den der høy, rank og fin, men det tar vel ikke altfor lang tid før den brekker og havner på bakken. Det er nok mange småkryp som nyter livet på dette stammehotellet. Her er det både mat og husly!

På bakken finner jeg en liten kvist med lav på, en dekorativ liten sak i grått og lys oliven.

Blåbærlyng ser jeg også på min tur mot Knabben. Ingen blåbær selvsagt, bare grønne stilker.

Den lille kassa på Knabben passer godt inn i landskapet, brunfargene finner jeg også i furustammen ved siden av.

Da gjenstår kun utsikten. Kanskje den er fargerik?

Nei, ikke denne dagen!

Fargeklatter trenger egentlig ikke være det vi tenker på som knallfarger. Jeg synes naturen er fin i alle årstider, jeg. Det er jo det som er så fint og fascinerende, at det er ulike farger i de ulike årstidene. Nå er det olivengrønt, grått og brunt som gjelder, etter hvert kommer også knallfargene i form av hestehover og blåveis. Sommeren kommer med rødkløver, smørblomster og blåklokker, høsten med sine fargerike sopper og flotte høstfarger, og så kommer vinteren igjen. Heldige er vi som bor i Norge og får oppleve dette!

Jeg avslutter denne bloggposten med en furustamme med kvae på. Den er dagens fargeklatt! Veldig fin, synes jeg!

En fargeklatt i vinterland

En fargeklatt i vinterland?
Ulike grønntoner er det flere av, jeg kan hente dem i grantrærne, furutrærne, einerne og i mose som stikker frem her og der. Det samme gjelder brunfarger. De finner jeg på kvister, stammer og kongler, men er jeg heldig, kan jeg også finne brunfargen på et eikeløv som fortsatt henger på et tre.
Men hva med noe rødt?

Ikke lett å finne det, men jeg kan jo ta en selfie!

Jeg tok dette bildet en dag i forrige uke – etter nok et snøfall. Jeg liker jo ikke snøen, men så tenkte jeg at jeg setter jo pris på dagen uansett, snø eller ikke snø. Vinteren kom i oktober denne gangen, det var rett nok bart igjen en ukes tid i november, men siden har snøen vært her. En lang vinter altså, og fortsatt må jeg nok vente på våren.

Men jeg nyter livet uansett, spesielt ute i naturen, og derfor tok jeg dette bildet. Det er viktig å leve i nuet, ikke bare glede seg til det som venter i det fjerne. Snart skal jeg ut igjen, opp til Knabben. Det snør, men det blir nok en fin tur uansett.
Og hva skal jeg ha på meg? Jo, en rød anorakk. Jeg er jo en fargeklatt i vinterland!

 

Jeg møter våren – del 4

Jeg er litt sent ute denne gangen. På torsdag hadde jeg ikke tid, jeg skulle i begravelse, og ble hentet av broren min klokka åtte. Vi skulle også innom Asker og hente søsteren min på vår vei til Grue.  Det er langt å kjøre, og vi ville være ute i god tid da det var ventet svært mange i begravelsen etter Aina som ble drept der for omtrent tre uker siden. Forferdelig og ufattelig trist det som skjedde, men en fin begravelsene og samling i etterkant – tross alt. Tenker på den nærmeste familien- det ligger mange tunge dager foran dem nå.

I går glemte jeg det rett og slett, i dag også egentlig, men plutselig kom jeg på det og snudde. Var nemlig på tur en annen vei…

Klokka er derfor ti på åtte når jeg legger i vei på min fjerde møte våren-tur. Det er to kuldegrader, og sola er allerede kommet opp. Det er flere dager siden sist vi hadde sol, det er kommet mer snø, og i går regnet det også. Regn er OK- det betyr nemlig snøsmelting!
Det er rundt 60 cm med snø nå, det er forsåvidt greit, vi er jo bare i midten av februar. Men når vi kommer til mars, da vil jeg helst ikke ha snø. Da vil jeg ha sol, sol og enda mer sol!

Det er bare så nydelig og godt når jeg går ut denne morgenen. Sol, herlig sol, og den sprer seg utover landskapet, trenger seg frem blant trærne. Det er en stor kontrast til morgenene i starten av januar – da var det behov for hodelykt! Men dagen er også blitt 3 timer og 27 minutter lenger enn det den var ved vintersolverv.

Det knaser skikkelig her jeg går, det er nemlig skare. Skaren er ikke tykk nok til at den bærer meg, og det høres godt for hvert skritt jeg tar. Jeg tenker på rådyrene, skaren bærer nok ikke dem heller. Tenker det må være vondt for dem når de går igjennom skarelaget, det er nesten så skareskorpen skjærer som en kniv.

Alle løvtrærne, både stammene, grenene og kvistene, er glasert med is. Vakkert! Mye vakrere enn det jeg klarer å få frem på bildene.

Sist gang, i starten av februar, hørte jeg fuglene for første gang. Nå hører jeg dem godt, og det er mange av dem. Bare helt herlig!

Jeg tar en titt der blåveisen vil komme etter hvert- der er det mye snø nå. Ikke antydning til vår der, nei. Det samme gjelder for hvitveisstedet mitt. Nei, det er nok bare å vente, må smøre meg med tålmodighet.

 Knas, knas, lyder det der jeg går oppover mot Batteriet. Jeg ser trær jeg tror lider grunnet den blytunge snøen. Det siste snøfallet etterfulgt av regn, har gjort snøen svært tung. Nå som sola skinner, vil de forhåpentligvis kvitte deg med den tunge byrden i løpet av dagen.

På Batteriet står benkene parat, ventende på at noen skal sette seg ned med en kaffekopp. Enn så lenge er det bare snøen som har slått seg ned der. Men snart, snart vil noen sitte der og nyte utsikten og vårsola. Kanskje blir det meg!

I starten av februar var mye av snøen smeltet slik at steinmuren var godt synlig. Våren kom på et lite besøk, men snudde og forlot oss igjen. I dag er det ikke mye vi ser av muren.

Utsikten er som alltid helt fantastisk. Deler av elva er fortsatt islagt, og det er snø over alt. Det er ikke sol nede i dalen, men her oppe kan jeg nyte både sola og varmen fra den.

 Jeg velger å gå oppå muren tilbake. Sporene fra den som har gått her sist, er snødd igjen,

Jeg tar med enda et bilde for å vise hvor vakre løvtrærne er i dag, men det er ikke lett å formidle dette – det blir ikke det samme på mine bilder.

Nå er jeg nesten hjemme igjen, og jeg går en litt annen vei tilbake. Må nemlig innom dette treet!
Hvorfor?
Jo, fordi dette er en selje, og på seljetreet er det gåsunger. Er de kommet allerede, tro?

Ja, det er de, og dette er et skikkelig vårtegn!

Vel hjemme igjen kan jeg kontrastere at en vakker dag ligger foran meg, og etter frokost blir det en tur til Knabben, tenker jeg!