Turorientering i vakre omgivelser

Etter å ha vært på hytta i flere dager, er det deilig å være hjemme igjen. Været er fint, og vi bestemmer oss for å bruke ettermiddagen til turorientering. Formiddagen har vi brukt til å klargjøre halve terrassen for beising.

Det er Tretjernsåsen som står på  programmet denne gangen. 13 poster, det ser ut som om det skal bli lett å finne dem.

Vi kjører til Nerdammen og første lille fotostopp er ved Flatdammen. Sist jeg var her, i juni, var det nesten ikke vann her, men nå er det mye vann, og naturen rundt speiler seg så flott i vannet.

Flatdammen

Vannet fosser nedover fra Flatdammen.

Bildet er tatt fra Flatdammen, mot bygda.

En gang for mange år siden gikk Trond og jeg turorientering i Øvre Eiker. Vi kom over det kantarellstedet, men jeg hadde ikke noe å plukke i. Det skal ikke gjenta seg, og derfor har jeg nå med meg soppkurv og kniv også på turorientering.
Vi skal gå oppover til Tretjernsåsen, og er vi heldige, finner vi noe snadder i skogen på vei opp.
Det tar ikke lang tid før jeg ser den første steinsoppen, like ved stien.

Steinsopp.

Det er ikke steinsopp vi finner mest av i dag. Det er rødskrubben som dukker opp både her og der, små og mellomstore rødskrubber, faste og fine. Herlig!


Rødskrubb.

Snart er vi på toppen, og vi skal nå følge en sti vi ikke har gått tidligere. Det er det som er så fint med turorientering, vi går stier og kommer til steder der vi ikke ikke har vært før.

Postene finner vi lett, ikke langt fra stien, og snart kommer vi til et utsiktspunkt. Her inntar vi dagens lunsj. Alltid godt å spise ute, synes jeg.

Egg på brødskiva – nam nam!


Trond skuer utover, mot Drammen og Drammensfjorden.

Men vi må videre. Vi går nå i et lett terreng, langs kanten av åsen før vi etter hvert går innover.

Røsslyngen står i blomst.

Blåbærene er modne, det er flere steder masse fine bær, men vi plukker ikke dem i dag, kun de som havner i munnen. Men finner vi mer sopp nå som vi har kommet opp på åsen?

Joda, her er det en hvit en, en kjuke. Den kan vi ikke spise, og den får fortsette sitt liv på denne bjørkestammen.

Men se her, da! En kjempestor rødskrubb! En sopp som dette er nok som tilbehør til en middag, men vi tar den ikke med hjem. Den er for gammel for vår smak. Vi liker best de små og mellomstore, ikke så svære som denne her. Men artig allikevel, da!

Litt lenger bort, like ved stien, ser vi en gammel og tørr furu.
Må jo bare ta et bilde av den!

Snart kommer vi til kjente trakter, og vi ser tjernet der vi flere ganger har spist nista vår.

Ett av tjerna på Tretjernsåsen – et populært sted å ta en rast.

Nå har vi funnet ti poster, og post nummer 96 står for tur. De første ti har vært enkle å finne, og vi ser på kartet at post nummer 96 også skal være grei skuring. Men finner vi den? Nei, det gjør vi ikke. Vi går tilbake til tjernet, studerer kartet enda en gang, og gjør et nytt forsøk. Posten skal ligge på et høydepunkt.
Vi ender enda en gang på samme sted, ved det bittelille tjernet i enden av myra, og posten skal ligge til venstre for dette, og altså  på et høydepunkt. Men det er ikke noe høydepunkt her, heller ikke noen post såvidt vi kan se.

Posten skal ligge til venstre for dette bittelille tjernet.

Enda en gang går vi tilbake, denne gangen setter vi kompasskurs. Dette gjør vi selv om vi så absolutt mener å vite hvor posten er. Og denne gangen, på tredje forsøk, finner vi den, akkurat der vi mente den skulle være. Den er hengt opp på et tre, men den henger slik at vi ikke så den da vi gikk rett forbi, på den andre siden av treet. Og treet, det står på en liten tue, ikke særlig tydelig dette høydepunktet, tenker vi.
Men det er jo et høydepunkt å finne posten, da!

Vi ser på kartet at det er to tjern av en viss størrelse her oppe. Tidligere har vi kun sett tjernet der vi pleier å ta nista vår. Nå går vi til enden av vannet og finner stien som ganske så raskt tar oss til tjern nummer to.

Ved tjernet står en flott furu, og den må jeg bare ta et bilde av!

Herfra går vi nedover mot Nerdammen. Vi krysser demningen som skiller Mellomdammen fra Nerdammen.

Trond på demningen.

Vi kunne ha gått på den andre siden av Nerdammen, men vi velger denne siden da den er vår favoritt. Vi har mange gode minner herfra, vi passerer det vi kaller Leonsteinen, en kjempestor stein Leon liker å klatre på, like ved badeplassen vi er så glad i.

Men det blir ikke noe bading i dag. Vi finner de to siste postene, og jeg tar med nok et par bilder fra flotte dagens tur.

Nerdammen

En idyll på nedenfor Nerdammen

Jeg sender en takk til Sturla og dem som har lagt opp opp denne turorienteringsløypa. Det er så vakkert terreng, og det er fint å tenke at mange andre skal få de samme flotte opplevelsene som det vi har hatt i dag.
Turen ble på litt over 9 kilometer, men vi rotet altså en del ved post 96.

Vel hjem igjen renser jeg soppen, lar den varmebehandles i 15 minutter, og fryser den når den er blitt kald.

Sommerlykke

Sommerlykke

Markblomster
Gule, hvite, fiolette, blå
I en vase
Pynter opp og sprer glede
Sommerlykke

Kjøkkenhage på hytta
Tomater, salat, ruccola, urter,
bønner, vårløk pg poteter
Grønt og friskt
Sommerlykke

En ny venn
på fuglemateren
Denne gang en grønnsisik,
andre ganger en dompap eller en flaggspett
Sommerlykke

På tur med stang i hånda
Vak i stille vann
Mark på kroken
Vente på napp
Sommerlykke


Bade naken
når ingen ser deg
Svømme utover i solnedgangen
Kjenne det myke vannet pakke deg inn
Sommerlykke


Skyer speiler seg i skogens vann
Nøkkeroser
Hvite, gule
smykker de vannflaten
Sommerlykke

Bålpannekos
Sitte der alene
eller sammen med venner
Se på flammene
Sommerlykke

Lys i mørket
en sen sommernatt
Lys i glass
lys i lykter
Sommerlykke

Nattehimmel
rosa, blå, fiolett
Lytte, speide etter rugdetrekk
Snart kommer også den første stjernen
Sommerlykke

Livet er herlig!
Sommerlykke!

 

Et lite tilbakeblikk på vår Europatur

Det er søndag ettermiddag, og vi sitter nå på Kielferga som skal ta oss til Oslo.
For to uker siden tok vi fly fra Oslo til Malaga sør i Spania, og etter et døgn der, bodde vi en uke i en nasjonalpark litt lenger inn i landet. Det var ganske avsides, nærmeste lille by, med noen få forretninger, lå 5 kilometer unna. Vi var derfor helt avhengig av å leie bil den uken vi var der.

Omgitt av en flott og spektakulær natur ble det mange minneverdige opplevelser og fine turer på oss den uken.

 Bildene er tatt i nasjonalparken, og det å bade i denne innsjøen var bare helt fantastisk!

 

Det ble også turer til blomsterbyen Castril med et flott turområde.

For ikke å snakke om Guadix der mange bodde inne i fjellet. Kun litt av huset var på utsiden.

Hvis du vil lese og se mer fra disse stedene, kan du se egne bloggposter om nasjonalparken og byene Malaga, Castril og Guadix.

 

Da en uke var gått, forlot vi huset vi leide utenfor den lille byen Pozo Alcon. Vi leverte bilen i Jaen, og satte oss på en buss som tok oss til Madrid. Vi forlot oliven- og mandeltrær, og kjørte gjennom distrikt med masser av vinranker.

I Madrid gikk vi på et tog som tok oss til vakre San Sebastian helt nord i Spania. Byen ligger ved kysten, har to kjempefine strender, en stemningsfull gamleby og nydelig mat.

San Sebastian.
Du kan se egen bloggpost også om denne byen.

Dagen etter tok toget oss først til Paris der vi tok oss fra en jernbanestasjon til en annen, og tok toget videre til Bordeaux. Denne byen skuffet oss, og vi dro videre dagen etter selv om vi hadde tenkt å være her to netter.
Toget tok oss i Frankrike gjennom landskap med bugnende kornåkre, mange av dem var allerede tresket. Både i Spania, Frankrike og også i Tyskland er de fleste husene bygget i mur, men landskapet ble mer og mer likt det vi har hjemme da vi kom inn i Tyskland.

Vi tok toget videre til Mannheim i Tyskland, og der ble vi i to døgn. En trivelig by like ved Rhinen, med gode muligheter for shopping for søsteren min og meg. Det var godt å slappe av her, ikke dra videre dagen etter.

Mannheim.
Byens kjennemerke, Wasserturm, det store vanntårnet, var et flott syn både på dag- og kveldstid.

Vi kunne ha reist direkte til Kiel herfra, men vi valgte å ta et døgn i Göttingen. Her følte vi at vi virkelig var kommet til Tyskland.
En fin liten by med bindingverkshus, flere Gasthaus og en koselig torgplass med flere spisemuligheter i nærheten. Også her var det meget gode shoppingmuligheter. Det var også flere uterestauranter det Trond kunne slå seg ned mens Solveig og jeg tok vår shoppinggrunde.

Må for ordens skyld si at det ble lite shopping, mest titting!


Göttingen.

I Spania var det nesten ingen som ville snakke engelsk med oss, og spansk snakker ikke vi. Men vi klarte å kommunisere allikevel, det hjelper godt med fingerspråk og kreative bevegelser!

I Frankrike var det ikke noe problem å kommunisere på engelsk, men det interessante var, at vi merket at franskkunnskapene vi tilegnet oss på gymnaset, fortsatt lå der, gjemt et eller annet sted. De måtte bare hentes frem!

Vi snakker tysk rimelig bra, men vi har vi glemt mange ord. Tror nok at et fire ukers opphold i Tyskland ville ha vært nok til at vi igjen kunne snakke flytende tysk. Vi forstår jo nesten alt de sier, og flere og flere glemte ord kommer tilbake til overflaten.

 

Så kommer spørsmålet om det å reise med fly kontra det å reise med tog. Vi kunne fint ha reist fra Malaga til Kiel på fire dager, men det hadde blitt fire lange dager med reising.
Med fly tar det bare fem timer, og vi får jo ferjeturen Kiel-Oslo i tillegg til togturen vår. Så tidsmessig er det ikke noe som slår fly.

Å sitte fem timer på fly, er skikkelig kjedelig, synes jeg. Fem timer på tog, det er noe helt annet. Det er mye å se på, det er mer komfortabelt, og også mer sosialt dersom vi får seter som er stilt mot hverandre. Fem timer går fort, og et par dager satt vi hele ti timer på tog eller buss til sammen. Med en bok, et strikketøy eller en mobiltelefon var ikke dette noe problem i det hele tatt.

Jeg vil også trekke frem geografikunnskapene. Spesielt på de tyske togene var det gode kart på skjermen, og vi fikk en fin repetisjon av hvor byer ligger i forhold til hverandre.

Hva så med kjøp av billetter? Søsteren min er veldig flink til å finne frem på nettet, hun lastet opp apper og fikk etter hvert en ganske god oversikt. Trond og jeg kom etter, og snart fikk vi kjøpt Interrailbillett og lagt den inn i appen Rail Planner. Her planla vi reisene våre, la dem inn i Interrailpasset, og når vi hadde gjort dette et par ganger, gikk det lekende lett. Men det var en del frustrasjon før vi kom skikkelig i gang.

I Spania og Frankrike måtte vi også ha plassbilletter, og de måtte vi kjøpe på stasjonen. Det gikk egentlig greit det også, men det ble jo en ekstra kostnad.
I Paris kom vi for sent til toget vi hadde bestilt, måtte nemlig stå 40 minutter i taxikø, og toget var gått da vi kom til den andre jernbanestasjonen. Men dette gjorde ikke noe, vi fikk nye plassbilletter uten å måtte betale noe ekstra.


Nå sitter vi altså på Kielferga, og i morgen er vi hjemme igjen. Vi kan se tilbake på en kjempefin ferie med masser av opplevelser!