Endelig tilbake på hytta!

27.07.22

Etter en aktiv og fin ferie utenlands, er det bare helt skjønt å lande her igjen. Her er det ingen hvite strender, ingen solstoler eller høye badevannstemperaturer. Det er ingen muligheter for shopping, det er heller ikke restauranter og tavernaer som lokker oss med godt mat og godt drikke.

Her er det helt andre ting. Her er det stillhet, og den kan nytes både morgen og kveld. 

Det er skog, markjordbær, molter og blåbær. Snart også kantareller og steinsopp. Det er utedusj og bademuligheter, men temperaturen i vannet er en helt annen her enn den på Kreta. 

Det er flotte solnedganger på Kreta, men det er det også her. Solnedgangene her er mer varierte, fargene skifter med været. Noen ganger er det lite farger, andre ganger er det masser av farger i nydelige rosatoner eller et helt spekter av gult lilla og oransje.

Litt senere på høsten har vi også de vakreste stjernehimmeler.

På hytta har vi bålpanne. Den har vi hatt i mer enn femten år, og den er i bruk hver gang vi  er her. Den er kveldens midtpunkt, rundt den samles vi nesten hver kveld. Den gir lys, og den gir varme, og den gir helt spesielle sanseopplevelser. Blir aldri lei av å se på flammene! 

På hytta er det også dyreliv. Rådyr eller rev på veien opp til hytta, rugdetrekk på forsommeren og nå mye liv rundt fuglebrettet – kjøttmeis, blåmeis, dompap, bokfink og grønnsisik. Hver morgen kommer også en brun liten tass på besøk. Han slår seg ned oppå fuglebrettet eller ved siden av. En skikkelig søt liten tass, et ekorn! 

På Kreta går vi tur i tillegg til å nyte livet på stranda. Det er flott å gå i åsene ovenfor Platanias, men det er også veldig varmt. Her på hytta, på Støle, er det et flott turterreng, og det er er en mer behagelig turtemperatur. 
Det blir flest dagsturer på oss, men området byr også på gode muligheter for telt- eller hengekøyeturer. 

Vi går langs vann, og vi går opp i høyden.

 

Dette bildet er tatt fra Styggemann. Hytta vår ligger like ved Lille Stølevann som skimtes bak Store Stølevann. 

På hytta dyrker vi våre egne grønnsaker, dog i et begrenset omfang. Det er ikke alt som trives her oppe. Det blir litt prøving og feiling. I år har vi ulike urter i kjøkkenhagen, bønner, tomater, vårløk, bladsalat og ruccolasalat. Poteter også. 

Blomster har vi i urner, og en rosebusk har overlevd vinteren. Den fikk jeg av kusinen min, hun hadde hatt den på hytta si, og jeg var spent på om den ville klare seg også her, men det gjør den! 

Men de vakreste blomstene, det er de vi finner i naturen, på land eller i vann. 

Jeg nevnte innledningsvis markjordbær, blåbær og molter. Har mange gode barndomsminner om markjordbær plukket og satt på strå. Det har jeg ikke denne gangen,  nå er de blitt spist der og da. Nydelig! 

Blåbær er blitt til blåbærsoll som dessert. Har også plukket masser av molter de siste dagene, det blir litt syltetøy og moltekrem julaften, og en del av bærene vil jeg også gi bort. 

Kantarell og steinsopp nevnte jeg også innledningsvis. Det er litt tidlig for den store soppsankingen. Håper på enda litt mer regn og gleder meg til soppsesongen starter! 

Sydenferie og annen ferie utenlands er fint og godt, men ferie på hytta er enda bedre. 
Heldigvis har vi enda en uke til som kan tilbringes her.