En fargerik wok.

I dag, mandag, skal jeg lage en wok, hadde først tenkt at dette ville bli middag til Trond og meg også i morgen, men jeg har bestemt meg for å invitere Øystein og familien på middag. De har travle dager, full jobb på både Øystein og Christine, visninger på ettermiddager for Christine i tillegg. Dessuten følger de opp Leon med skolearbeidet, samt følger Leon til svømme- og fotballtrening og Tilia til turntrening
Jeg husker godt hvordan det var da vi var i samme situasjon…

Men i dag skal de altså få ferdig middag. En herlig fargerik wok!🤗

Jeg trenger:

2 røde paprika
1 gul paprika
1 grønn paprika
1 rødløk
1 blomkål
1 broccoli

800 gram ytrefilet av svin

4 fedd hvitløk
Salt og pepper

1/2 liter vann

1 pakke wok saus – Oyster & Spring Onion

 

Jeg deler paprikaen i biter, skjærer løken i tynne ringer, og deler blomkål og broccoli i små buketter.


Grønnsakene freser jeg lett i wokpannen, litt om gangen.
Grønnsakene skal være litt crispy, de skal ikke gjennomstekes.

Jeg bruker olivenolje i wokpannen, men kan selvsagt bruke smør eller margarin også.

Kjøttet var delt i skiver da jeg kjøpte det, og nå skjærer jeg det i tynne strimler.


Jeg legger kjøttet i wokpannen, og dette skal være gjennomstekt.

Jeg tar alle grønnsakene og alt kjøttet opp i wokpannen igjen, smaker til med salt og pepper, tilsetter finhakket hvitløk.


Jeg tilsetter så en halv liter kokende vann og en pose woksaus.


Alt blandes godt sammen.

Jeg serverer ris til denne retten.
Denne porsjonen er nok til fire voksne og to barn.

Da gjenstår å si:

Velbekomme!

 

Regn og juleforberedelser.

Regn, regn, og enda mere regn. Regn fra morgen til kveld, dag etter dag, det er nesten litt deprimerende, det! Jeg hadde tenkt å gå til trening i dag også, men det er lite fristende. Jeg sjekker værmeldingen, regn også i morgen, men oppholdsvær fra onsdag.

Da snur jeg helt om på planene. Jeg vil denne uken trene onsdag og fredag, og i dag vil jeg heller holde meg inne. Jeg vil nemlig ta en skikkelig god gammeldags hovedvask på badene!

Da jeg var liten, vasket vi hele huset før jul. Fra loft til kjeller. Tak, vegger, og inne i skap. Jeg syntes alltid det var dumt å gjøre dette på en tid da det var å mye annet som skulle gjøres! Syv kakesorter skulle bakes, ofte ble det også flere. Videre lomper, flatbrød og kling. Rull skulle lages, og øl brygges. Mamma var i alle år utearbeidende, så alt dette måtte gjøres på ettermiddager og i helger. Det sa seg selv at vi unger måtte bidra i dette arbeidet.

Det er en del enklere for meg, da! Vanligvis vasker jeg skap når jeg ser det er nødvendig. Mai, oktober eller desember, det spiller ingen rolle. Jeg baker brød hver uke, men jeg baker ikke noen av småkakene til jul. Jeg gjorde det for mange år siden, men etter på ha endt opp med å kaste masser av småkaker ved påsketider, sluttet jeg med dette.
Jeg skal, imidlertid, lage et par formkaker med frukt inni. Dem kan jeg fryse, og det er fin kaffemat å ta med seg på hytta.

Jeg lager ikke rull heller, men jeg skal gjerne innrømme at jeg savner mammas gode elgrull. Det er svært lenge siden jeg spiste den sist, kanskje så mye som tyve år, men den var skikkelig god.
Jeg savner potetlefsene og klingen også. Vi har prøvd å lage dette, søsteren min, svigerinnen min og jeg, men lefsene blir ikke så gode som de mamma laget, og det er vanskelig å kjevle deigen tynn nok når vi skal lage kling…

Nå er jeg hjemme på heltid, og har tid både til baking og vasking. Men jeg prioriterer altså annerledes. Jeg bruker mye tid på meg selv, trening og annen fysisk aktivitet. Helgene i slutten av november og i desember blir brukt til sosialt samvær med venner. Så tiden flyr! Men i dag skal jeg altså vaske!

Jeg vasker vegger, dører, skap og hyller.


Tar ut alt, kaster ting jeg ikke skal bruke, og legger alt på plass igjen. Skikkelig tilfredsstillende når jeg er ferdig!

Jeg skrubber dusjveggene, det gjør jeg hver gang jeg vasker, men de blir jo aldri fine uansett hva jeg gjør…

Til slutt snur jeg duftpinnene, og setter pynteting på plass.

Etter fire timer er jeg ferdig, og det lukter så rent og godt.

Men jeg er ikke ferdig med dagens husarbeid. Jeg starter på middagen, og bestemmer meg for å invitere Øystein, Christine og ungene på middag. Wook med masser av grønnsaker og svinekjøtt.
Jeg husker fra tiden da vi hadde stressende hverdager med full jobb, lekser og treninger for ungene. Tenk om noen da hadde bedt oss på middag, på en helt vanlig hverdag! Det vil jeg gjøre i dag! 🤗

 

Tanker rundt et flaxlodd…

Hvis jeg vinner 1000 000 kr, vil jeg gi 250 000 til Øystein og 250 000 til Eirik.
500 000 vil jeg beholde, og da blir det anneks på hytta! 🤗

Hvis jeg vinner 100 000 kr, vil jeg invitere hele storfamilien på tur til Svalbard.

Hvis jeg vinner 1000 kr, vil jeg ta med Trond til Anchas Bodega og spise tapas.

Hvis jeg vinner 250 kr, lar jeg 150 stå på spillerkontoen, og kjøper nye lodd for 100.

Hvis jeg vinner 100 kr, vil jeg sette 50 på spillerkontoen, og kjøpe to nye lodd.

Hvis jeg vinner 50 kr, kjøper jeg to nye lodd.

Hvis jeg vinner 25 kr, kjøper jeg et nytt lodd.

Nå skal jeg kjøpe ett lodd. Kjøper ikke mer enn det.

Hvordan tror du det gikk?
Det ble ingen premie, ikke denne gangen heller.
Det er nok best å spare ved å leve billigst mulig, og på den måten kunne unne seg noe ekstra.

Men å kjøpe ett lodd en gang i blant, skader ikke.
Ett lodd inne i en julegave, skaper også litt ekstra spenning.

Men det er viktig ikke å la seg rive med og kjøpe lodd etter lodd.

En liten oppfordring: Benytt deg av grasrotandelen for å støtte gode tiltak.
Og en til: Velg Pantelotteriet og støtt Røde Kors når du panter dine flasker.
😊😊😊

 

Den første vinterdagen.

Jeg våkner til snø idag, ikke mye, men et tynt lag over alt. Vet at jeg da senere i dag kan lese om biler som har kjørt inn i hverandre eller ut i grøfta. Det slår aldri feil!

Litt rart, egentlig. Alle vet jo at det kan være veldig glatt på slike dager, men det kan være at ikke alle er forberedt, at de ikke har skiftet dekk, og da er det ikke så lett å unngå uhell.

Vi opplevde den første snøen allerede i helgen, ikke hjemme, men på vei til hytta fredag ettermiddag. Alle hadde vinterdekk, men ikke alle hadde firhjulstrekk. Noen ble da stående midt i veien, og hindret andre i å komme forbi. Dette skjedde i de bratteste bakkene, og vips, så var kaoset et faktum.


Men det som er fint, er at alle hjelper hverandre. Her måtte folk trå til med dytting og montering av kjettinger, og det var heller ingen sure miner, i alle fall ikke det jeg så.

Men nå er snøen kommet hit også. Jeg skal på trening i dag, og klokka åtte går jeg hjemmefra. Trygt å gå på en dag som denne, men også jeg skled et par steder. Mulig det blir piggsko på meg neste gang, får se hvor mye snø det kommer.

Det er kaldt nede ved elva, det er akkurat som om en isvind omslutter meg. Heldigvis er jeg godt kledd, så jeg plages ikke noe særlig.
Det er et veldig fint og spesielt lys denne morgenen, og det gir stemningsfulle bilder.

Jeg bruker 45 minutter til trening, regner det som oppvarming. Så er det vel en time med trening, skifting før og etter, og så gå hjem igjen. Totalt bruker jeg tre og en halv time.

På hjemveien er det enda gråere, og det snør også litt nå.  Skikkelig guffent rufsevær. Men nede ved elva er det noe som tiltrekker min oppmerksomhet. Det er noen som ikke godtar at vinteren er kommet, noen som tviholder på høsten.
Midt inne blant brunsvarte visne blader ser jeg dem; noen få blader som fortsatt har sine høstfarger i behold.

Jeg ser også en vakker rød nype som nekter å falle til bakken for å råtne der. Nydelig!

Snart er jeg inne i skogen, og jeg teller på fingrene- desember, januar, februar, mars, april- om fem måneder er det grønt løv på trærne igjen!
Det går fort, det! 🤗


Etter hvert er jeg hjemme igjen. Deilig å komme inn i varm leilighet, til en god bok og en kopp deilig kaffe.

Velkommen til rakfisklag!

Det er lørdag ettermiddag, og ute er skumringen kommet. Jeg starter forberedelsene til kveldens rakfisklag.


Det har blitt en fast tradisjon, det at vi inviterer til rakfisklag på hytta i november. I år, intet unntak! Jeg trives godt med å invitere gjester, og jeg koser meg med forberedelsene.

Bordet dekkes, og servietter brettes. Servietter må jeg alltid ha, det er liksom prikken over i’ en, det!


Jeg skjærer opp rødløk, purre og hardkokte egg.
Mandelpoteter gjøres klar til koking, og etterpå skal Trond skjære opp fisken. Lefsene tar jeg frem like før vi skal spise. Det samme gjelder for rømmen.

Vi kjøper fileter, og da er det lettvint. En gang gjorde vi en stor tabbe. Vi trodde vi hadde kjøpt fileter, men det viste seg at det bare så ut som fileter, det var flådd fisk!
Heldigvis hadde vi god tid før gjestene kom, men det ble en del jobb med å få fjernet alle beina. Kjekt med pinsett, da!

Ute tenner jeg en fakkel, og i gangen tre lykter.

Da gjenstår bare å si: Velkommen til rakfisklag!

Tror du alt går greit denne gangen?
Vi setter oss ved bordet, forsyner oss og begynner å spise. Men potetene, hvor er de?
Jeg hadde kjøpt inn små mandelpoteter, og da må man være forsiktig med kokingen. Jeg hadde kokt opp vann, og planen var at de skulle trekke i vannet  en halv times tid.
Vel, dette var ikke tilstrekkelig, så nå må vi gi den et oppkok. Det blir en liten pause i måltidet, men det gjør ikke noe i hyggelig selskap!

Da er det bare for Trond og meg å glede oss til neste gang. I midten av desember blir det et nytt rakfisklag, denne gange hjemme hos oss.

Natur i vakker vinterdrakt

Det er bare så fantastisk vakkert i dag!

Vi tar en tur ut for å se på potensielle juletrær. Akkurat det er ikke en helt enkel oppgave. Det høres så fint ut at vi bare kan gå ut og hente et tre, men det er ikke lett å finne tre som er tett og pent fra alle kanter.

Jeg husker tiden da pappa kom til oss med juletre. Dette gjorde han i mange år, kjørte til Asker og Krokstadelva med juletrær. Det var like spennende hver gang, og det hendte vel ofte at vi ikke var helt fornøyd. Det hendte også at vi kom med kommentarer til juletrærnes utseende. Det var egentlig veldig dårlig gjort, men den gangen visste vi ikke hvor vanskelig det var å finne egnede trær…

Fint tre eller ikke, i dag tenker jeg på pappas tur til oss med juletre som et dyrebart minne fylt av kjærlighet. ❤️

I dag finner vi i alle fall tre stykker, og Sigurd Ole vil dra tilbake og hente dem når det nærmer seg jul. På gården er det fortsatt ekte juletrær som gjelder.

Vi tar en enkel lunsj, koker kaffe og steker flesk på bål. Stekt flesk på brødskive, sjokolade til kaffen og en liten knert til slutt.

Knerten tas i en tomling, et lite drikkebeger fra Kongsberg.

Etter lunsj tar vi en tur til Ivarsbu. Isen har ikke lagt seg ennå, og vi nyter turen langs vannet. Som sporene i snøen viser er vi ikke de eneste som gjør det i dag.

Borte er alle grønnfargene, alle høstfargene også, men noe er fortsatt rødt blant alt det hvite. Nypene har ikke helt forstått at vinteren har kommet.


Istappene er fantastiske der de henger nedover fjellsiden.


Sola skinner på dem, og plutselig faller mange av den ned på stien like bak oss. Godt vi ikke var der akkurat da!

Noen steder er hele fjellsiden dekket av is, frossent vann som skaper det flotteste mønster.

Ved Ivarsbu er det alltid fint, ikke minst i dag. Vannstanden er veldig høy takket være alt regnet som har kommet de siste ukene.

Vel tilbake på hytta tar jeg et bilde før jeg går inn i varm hytte og begynner å forberede kveldens rakfisklag.For en vakker dag!

Herlige hyttemorgen!

Etter en lang natt fylt av gode drømmer våkner jeg til en ny dag. Ikke hjemme, men på hytta. 11 grader inne, minus fem ute.

Hyttemorgen

Kaldt ute
Blått skjær over omgivelsene
Snøen ligger som er beskyttende teppe
over gress, lyng og berg
Musespor i snøen
Vakre hyttemorgen!

Tenner opp i ovnen
Flotte, oransje flammer
Flammer som sprer varme
Lys som skaper stemning
En deilig kopp kaffe
Herlige hyttemorgen!

Status trening uke 45

Denne uken er det blitt færre skrittlengde sist uke…

Morgentur hver dag

Dette ble gjennomført alle dager med unntak av lørdag og søndag.

Minst 15 000 skritt hver dag

Gulk rundt 20 000 skritt hver dag med unntak av fredag, lørdag og søndag.

Styrketrening to ganger i uka

Ikke gjennomført.

 

Denne uka startet jeg veldig bra, men avsluttet veldig svakt. Lørdagen satt jeg åtte timer på fly, i tillegg til tog og taxi. Gjorde nesten ikke noe annet den dagen.
Fredag og søndag har jeg ikke noen unnskyldning for…,

 

Men nå er det ny uke og nye muligheter!
Heier på meg selv, jeg! 🤗

Fredagen gikk jeg i Teide nasjonalpark.

God morgen, Solbergelva!

Det er mandag, klokka er halv åtte, og jeg tar en kopp kaffe før jeg går ut på min morgentur.
Det er 3 grader, litt tåke, og ganske så annerledes enn Tenerife. Men det er jo slik det skal være! Etter to uker på Tenerife er det bare helt skjønt være hjemme igjen.

Det er ikke så veldig mørkt ute, jeg trenger ikke lommelykt. Jeg går inn i skogen og ser ganske så fort at alle trærne har mistet bladene sine.

Fortsatt er det noen farger igjen, brunt og gult, men det rasler ikke lenger i løvet når jeg tråkket på det. Det er mer som om bladene kleber seg sammen og ligger nede på bakken.

Jeg kommer til lysløypa, jogger opp deler av bakken, og har omtrent ikke pust igjen når jeg er ferdig. Pulsen er høy, jeg går videre mens jeg venter på å få igjen normal pust.

Jeg ser at Bjørn, vår eminente altmuligmann i skogen, har fjernet vegetasjon på kantene av lysløypa. Så nå er alt klart dersom det skulle komme snø.


Etter 40 minutter er jeg inne igjen, og kan nyte en en god frokost etter enda en deilig morgentur.
En fin dag til deg fra meg.🤗

Siste kveld på Hollywood Mirage.

Det er fredag kveld, siste kveld på Tenerife for denne gang, og vi har egentlig tenkt å gå ut og spise. Men så var det den lunsjen, da! Vi skulle spise i halv tretiden, og da tenkte vi at vi skulle prøve å tømme kjøleskapet.

Det ble en fantastisk god lunsj! 😃

Det ble ikke bare en porsjon, men to!

Vi har kost oss med god mat her nede, og vi har spist nesten alle måltider i leiligheten. Ikke vanskelig  å lage god mat med så gode råvarer!
I dag kjøpte vi skinke som vi skal ha med hjem. Vi oppbevarer den i kjøleposer sammen med to pakker med frosne erter. Da skal det holde seg til vi kommer hjem.

Utpå ettermiddagen ble det ostekake og kaffe.

Nå er det altså tid for middag, men vi er ikke sultne.
Middagen blir i stedet et par glass rødvin og litt potetgull. Godt det også!

Vi har tilbrakt snart to uker her, og har hatt en kjempefin, aktiv ferie med flott vær hele tiden!
Vi sender en tanke til mamma og pappa. De tilbrakte tre uker her i november i over tyve år.
Vi skjønner at de likte seg her. 🤗

Vi takker for oss med noen bilder fra stedet.