Årets store dugnad

09.10,21

Våkner til en fin soloppgang og flott turvær, men i dag skal jeg oppholde meg innendørs. 
I dag er det nemlig tid for den store dugnaden. En halv elg, ca 100 kg slaktevekt, skal forvandles til karbonadedeig, grillkjøtt og grytekjøtt. Kjøttdeig lager vi ikke, men vi kan bruke karbonadedeig som kjøttdeig. 
 
Søsteren min, Solveig, svigerinnen min, Hanne, og jeg er godt opplært av vår mor og svigermor. Alt skulle tas vare på, ribbeina skulle renskrapes, slintrer og sener skulle fjernes, kraft skille kokes. Vi er nok ikke helt like nøye med ribbeina, koker heller ikke kraft, men ellers holder vi hennes standard. Vi fjerner også alle blodårer. 
 

Jeg forlater hytta i soloppgangen. Skal være på gården halv ni. 

Vi henter elgen på kjølerommet i låven til en av jegerne, og så er det bare å sette i gang. 

Vi sitter på kjøkkenet til Hanne. I starten satt vi i kjelleren der mamma og pappa bodde, men det er mye triveligere å sitte på kjøkkenet, med åpne vinduer. Det skal jo ikke være varmt der vi jobber. 
Vår halve elg er delt i fire deler, ett lår, en bog, og to stykker til med den populære forparten. Der ribbeina sitter, altså. Vi tar det verste først. Det er alltid lurt. Det betyr at. I starter med en forpart. Låret skal tas til sist. 

Vi jobber non stop til klokka er tolv. Da er vi ferdig med to stykker forpart. Det blir mye god karbonadedeig av dette etter hvert. Men også flere kjøttstykker, både grillkjøtt og grytekjøtt. Ytrefileten er min favoritt – den er kjempesvær, det tar en god stund å renskjære den, men den blir så fin etterpå. Her ser jeg virkelig forskjell!
 Det første bildet er ytrefilet før renskjæring, det andre etter renskjæring, og det tredje er hel ytrefilet renskåret. Den er ganske så stor!

Nå følger en liten kaffepause med nystekte vafler. Tusen takk til niese Ingrid! 
Etter pausen blir niese Kristin også med oss på kjøkkenet. Da går det unna! Fire effektive damer med kniven i hånd!
Sender en takk til Ingrid som passer lille Sigrid slik at mammaen kan være med å skjære.

Praten går mens vi holder på. Vi har i mange år dratt på juletur til utlandet, men dette året skal denne legges til Asker, Drøbak og Oslo. Vi legger planer for hva vi skal gjøre denne langhelgen, og vi gleder oss til besøk i Tregaardens julehus i Drøbak og drømmer om spabehandling på Holmen fjordhotell. Tapas hos Solveig i Asker, besøke våre kjære barn i Oslo, ja mye å se frem til! 
For ikke å glemme turen til Tenerife- det er bare tre uker til vi skal dra. Det blir deilig, det! 
Sol, varme, god mat og flotte turopplevelser.

Med så mye fint å snakke om går tiden fort. Vi skjærer og skjærer, fjerner alle sener, slintrer og blodårer slik at vi sitter igjen med rent kjøtt. Bildet under viser hva vi skal male til karbonadedeig. 

Klokka fem drar Solveig og jeg til Bents Viltkjøkken, en kjøretur på rundt en halv time. Han maler karbonadedeigen for oss, det er gjort på et blunk, og vel hjemme igjen pakker vi den før den legges i fryseren. Det blir ca 50 pakker denne gangen, 400 gram i hver.

Mens vi har vært borte, har Hanne og Kristin tatt resten, de har vasket kjøkkenet og Ingrid har laget middag. Klokka kvart på syv ligger karbonadedeigen i fryseren, og vi er klare for en deilig middag. Herlig! 

Jeg drar opp på hytta igjen etter middag, skal vaske den i morgen før jeg drar ned på gården igjen og deltar i pakkingen av resten av kjøttet. 
Dermed er den første jaktuken tilbakelagt, to av fire dyr er felt, og høstferien er over.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg