Årets store dugnad.

Det er fredag, og vi er klare for årets store dugnad. Vi, det er min svigerinne Hanne og min søster Solveig. Sist torsdag var det en elg som endte sine lykkelige dager, og nå skal halvparten av denne elgen videreforedles.
Sigurd Ole, broren min, har slipt alle knivene, mange av dem brukt år etter år, så nå er det bare å skride til verket.

Kjøttet henter vi på kjølelageret, det har hengt her i litt over en uke. Dette fordi det skal mørnes.

Vi rigger vi oss til på kjøkkenet til Hanne. Solveig tar grovskjæringen, Hanne og jeg finskjæringen. Vi tar det verste først, leggmusklene på forparten. Her er det mye slintrer, og det betyr ekstra mye jobb uten at det blir så mye kjøtt.

Vi er sikkert mer nøye enn det vi trenger å være, men da blir det lettere å male kjøttet etterpå. Vi lager kun karbonadedeig, bruker den både til karbonader, kjøttboller og kjøttdeig.

Etter hvert er det større stykker som skal renskjæres. Det er en mer givende jobb, og jeg synes det er spennende å følge senene og se hvordan kjøttstykkene blir.

Vi holder på i to timer før Hanne tar frem akevittflaska. Det er fast tradisjon, et lite glass eller to i løpet av ettermiddagen. Vi må jo kose oss litt også, kan jo ikke bare jobbe. Men det er klart- vi kan ikke overdrive akevittinntaket, vi ønsker jo ikke fingertupper i karbonadedeigen!

Etter hvert er det tid for middag, og Sigurd Ole lager denne. Godt med en liten pause!

Men vi har mye igjen, så det er bare å stå på. Det er store stykker, og det er små stykker, og snart er det ytrefileten. Det er min favoritt!
Den er kjempestor, og jeg merker stor forskjell på før og etter renskjæring.

Sigurd Ole hjelper oss på ettermiddagen, og han maler karbonadedeigen. Deilig for oss å slippe det!

Etter seks timer er vi ferdig med renskjæring og maling, nå gjenstår kun vask av fjøler og kniver, samt pakking av karbonadedeig.


Kjøttstykkene skal ligge kjølig til søndag.

Kvelden avsluttes med et glass rødvin og koselig samvær. Hyggelig!

Og i morgen er det bare å fortsette. Da er det låret som skal renskjæres.

2 kommentarer

    1. Dere har mye jobb her ja – men du verden så mye god mat sikkert nok! Jeg har ikke smakt elgkjøtt tror jeg… eller jo.. en gang da jeg var 17 år.. Husker det var viltsaus til og slikt… men om jeg likte det? Tja husker ikke 🙂 God lørdag til dere!

      1. God lørdag til deg også!🤗
        Nå er vi besten ferdige, har bare litt av låret igjen, samt maling av karbonadedeig gra låret og pakking av kjøttstykkene i morgen.
        Det er litt av en jobb- men som du sier mye god mat.🤗

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg