På jakt.

Det er søndag morgen, og jeg står opp klokka syv. Det er fortsatt ganske mørkt ute, og bare et par grader. Mellom trærne ser jeg sola gjøre seg klar til å stå opp.

Trond tenner i ovnen, setter over kaffevann. Vi spiser frokost, og nyter kaffe mens vi leser litt nyheter. Smører matpakker og lager ekstra kaffe på termos. Pakker sekkene, tar på oss godt med tøy, og så er vi klare for dagens jakt.

Jeg tar noen bilder når vi drar, kvart over åtte. Vakkert i soloppgangen.

Jaktlaget møtes, vi er ikke mange i dag. Solveig og jeg er med, men vi telles ikke. Vi er bare med, vi. Laget kan i dag bemanne bare tre poster, broren min har kink i ryggen kan ikke sitte, men skal drive sammen med Solveig. Håvard går med hunden, og Trond, Lars og Trond sitter på post. Jeg sitter sammen med Trond. For ordens skyld, det er to som heter Trond.

Hunden, Elly, er en valp på åtte måneder. Skikkelig søt, synes jeg.

Vi kjører et stykke, parkerer bilen og går opp mot posten.

Trond og jeg er på post klokka ni. Vi satt på samme sted i fjor, og da så vi tre elger i løpet av fire fem timer. Det var litt av en opplevelse! Som oftest ser vi ikke noe som helst. Blir spennende å se hvordan det blir i dag, da!

Trond setter seg på jaktstolen sin, og jeg setter meg på en stein. Jeg tar på meg fjellduken, og legger et sitteunderlag i ull inni duken. Gjør det så behagelig som mulig, her skal jeg mest sannsynlig sitter i fire timer eller noe sånt.

Jeg er bevisst på å bruke sansene- syn og hørsel. Jeg ser meg rundt, tar et bilde av sola, og en selfie. Som du ser, går jeg nesten intet med naturen rundt meg.

Trond er kledd i grønt og svart, med rød caps. Noen av de andre jegerne har oransje luer. Ja, får satse på at elgen er fargeblind, da! Det er i alle fall bra at jegene lett ser hverandre!
En rask kikk på Google forteller meg at elg og hjort ikke kan se rødfarger!
Da er det jo helt greit med røde og oransje luer.

Jeg ser furutrær og grantrær, jeg ser bjørk, selje og rogn. Jeg ser lav og lyng, jeg ser berget jeg sitter på, jeg ser veien bak meg og myra nedenfor. Men ser jeg  noen elg? Nei, ser ikke en maur en gang! Ser et par fugler og noen insekter, ikke noe annet.

Kanskje jeg kan høre noe? Jeg hører vinden suse, og jeg hører drønn fra Heistadmoen langt unna. Snart hører jeg et fly, ellers er det helt stille.

En time er gått, jeg tar et nytt bilde som viser at sola har flyttet seg. Eller kanskje sola står stille, det gjør den visst. Det er jorda som flytter seg. Dette har jeg prøvd å lære meg mange ganger, altså hva som går rundt hva. Tror det er slik at sola står stille, og jorda går rundt sola. Det tar lang tid, et helt år, og gir oss de ulike årstidene.
Men det et noe som tar bare ett døgn, og det er at jorda går rundt seg selv på en måte, rundt sin egen akse. Det er nok det som skjer nå, sola har stått på samme sted hele tiden, jorda har beveget seg. Men dette er jeg ikke noen ekspert på i det hele tatt- kanskje er det ikke slik jeg beskrevet det heller.

Jeg sitter en halv time til. Jeg ser ikke mer enn tidligere, men hører en motorsag i det fjerne. Jeg hører et fly til, og følger stripen det lager på himmelen.

Nå begynner jeg å kjede meg. Blir nesten litt søvnig her jeg sitter. Kaffe, det hadde vært godt nå! Jeg finner forsiktig frem termosen, fyller koppen med kaffe og tar frem en sjokolade fra sekken- uten å lage en lyd. Det smaker bare helskjønt! God sjokolade og nydelig kaffe.

Jeg ser Trond sitter og følger med på GPS´en. Der kan han følge hunden. «Spennende» hvisker han. Hva er spennende? Han peker bakover, og jeg skjønner at hunden er like i nærheten. Den følger et spor. Trond ser at enda en hund er kommet inn i vårt terreng, og det er tydelig at det er elg i nærheten.

Broren min gir beskjed om at de har observert en okse, de har ikke sett den, bare hørt den. Kvister som knekker, og rare lyder. Som noen mørke grynt. Vet ikke hvordan jeg skal beskrive det. Hørte det for første gang i fjor, og det var ulikt alt jeg hadde hørt tidligere.

Det er bare å vente, med sansene i beredskap. Det går enda en time, og vi begynner å tenke på lunsj. Plutselig hører vi et skudd, og det tar ikke lang tid dør vi får vite at årets første dyr er felt. En kalv.

Da kan vi reise oss og snakke sammen. Godt å komme seg på beina igjen!
Vi pakker sammen, og begir oss til den gamle hvilekoia. Her er det tørr ved, og vi lager et bål. Det varmer godt, og vi kan ta en deilig lunsj mens Lars og Trond må ta seg av elgen. Alle innvoller skal fjernes, og dette er en drittjobb for å si det sånn.

Etter lunsj drar vi opp til stedet der elgen ble skutt. En jeger på nabolaget var i nærheten, og han hadde en sekshjuling. Når vi kommer dit hvor Lars og Trond parkerte bilen, kommer den andre jegeren mot oss, og han har kalven bak sekshjulingen.

Kalven skal nå fraktes til bygda, den skal flås, og henges opp på kjølelageret.
Det blir ikke mye kjøtt av en kalv, og mange lurer kanskje på hvorfor man skyter en  kalv. Jeg vet ikke, vet bare at kvoten er bestemt av andre på forhånd. Denne gangen var det bestemt at ett av dyrene skulle være en kalv.

Trond blir med ned til bygda, og Solveig og jeg drar tilbake til hytta. Vi plukker med oss litt sopp på veien, og dette blir tilbehør til dagens middag.

Hytta ryddes, sengetøy, håndklær og klær skal tas med hjem for vask. Elleve dager på hytta denne gangen, og en deilig høstferie er over. Neste helg er det ny hyttehelg med jakt både lørdag og søndag og masser av andre opplevelser. Gleder meg allerede.

4 kommentarer
      1. Ikke så tøff akkurat! Gjør jo ikke noe annet enn å sitte der!
        Den store jobben blir når alt skal parteres og renskjæres. Da holder vi på mange timer, men det blir ikke før vi har fått et større dyr.

        En god morgen og en fin dag til deg også, Mette! 🤗

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg