Trivsel i hagegruppa.

Vi flyttet fra enebolig til terrasseleilighet for seks år siden. Valget var lett da vi så leiligheten, beliggenheten og utsikten. Vi stortrives både med leiligheten og med veldig hyggelige naboer.
I sameiet vårt er det tre terrasseblokker, og vi har store fellesarealer med plen og hageområder.

I starten hadde vi to store dugnader i året, og plenklipping ble tatt ved behov – av beboere.

Vi så ganske snart at det ikke var nok med to store dugnader. Plenklipping gikk greit, det samme gjaldt for vedlikehold av bedene foran blokkene.

Etter hvert var det behov for større vedlikeholdsarbeid enn det vi rakk på dugnadene. Dette gjaldt blant annet vedlikehold av søppekskur og av fellesområdene mellom blokkene. Sommeren 2021 var det meste av beplantningen på fellesområdene mellom blokkene dødt, og vi så at noe måtte gjøres.

Vi satte i gang det vi kaller trivselsgrupper. Vi har en vedlikeholdsgruppe som er ansvarlig for det som skal beises (utebod, søppelskur, terrasseplattinger, pergolaer på fellesområde, etc), to hagegrupper, og en plengruppe. Beboerne kunne melde seg på de gruppene de ønsket å delta i, og litt over halvparten av beboerne er nå i en av gruppene. Vi er fire medlemmer i styret, og det er en styrerepresentant knyttet til hver gruppe. Dette synes vi er veldig praktisk.

Hver gruppe styrer seg selv, avtaler hva som skal gjøres og av hvem. På denne måten er det ikke lenger behov for de store fellesdugnadene.

Vi har presisert at man kan delta i en gruppe selv om man opplever at man ikke strekker til fysisk. Det å komme med kaffe eller steke vafler til andre som er i sving, er også en positiv måte å bidra på.

Så langt fungerer dette stort sett veldig bra.

Jeg er i den ene hagegruppa, og dette året har det vært veldig mye å gjøre der. Dette fordi nesten alt på fellesområdet var dødt. På vårt fellesområde er det fem lange trekasser der det var plantet busker, samt en stor trekasse der det var plantet rhododendron og prydgress. Rundt langs kanten var det plantet de samme buskene som i de lange kassene. I den store kassen har det meste overlevd med unntak av buskene langs kanten.

Plantene hadde dødd fordi det var altfor mye bark i kassene, og plantene hadde ikke fått nok vann da vanningsanlegget fra starten av var feilkoblet.

Det første vi gjorde, var å fjerne alle de døde buskene, samt all bark og alle røtter.

Vi fjernet også plastduken som var mellom barken og jorda.

Skal si det var mengder med bark og døde busker! Vi samlet dette i svarte søppelsekker, og leide en container. Det viste seg at de ikke ville ta imot busker og bark i svarte søppelsekker, så vi måtte  frakte alle sekkene – 85 i tallet – inn i blokka, ned i heisen og ut via garasjen. Ute måtte vi tømme alle sekkene oppi containeren. Hadde vi visst at vi ikke kunne bruke svarte søppelsekker, kunne vi ha brukt gjennomsiktige sekker som vi bare kunne ha kastet fra fellesområdet og ned i containeren.

Det var mye jobb bare det å fjerne røttene, og det neste som måtte gjøres nå, var å legge nytt vanningsanlegg. Vi brukte de gamle svetteslangene, men måtte kople alt på nytt. Dette innebar blant annet å ta opp heller slik at vi fikk koplet systemet i de ulike kassene. Dette slapp hagegruppa å gjøre, jeg hadde ikke hatt peiling uansett, og jeg sender en stor og varm takk til gutta som tok ansvaret for dette, med vår gode nabo, Vidar,  i spissen.

Det var litt av en jobb finne ut hvor de ulike koplingene var og hvordan svetteslangene var lagt, ikke minst i den store kassa der vi ikke skulle fjerne bark og planter.

Så snart vanningsanlegget var fikset, kunne vi fylle på mer jord. Dette ble gjort med trillebår og bøtter, og her skal jeg si det ble mange skritt! Ikke noe problem å nå 15 000 de to dagene vi holdt på  her!

Nå var vi klare for å kjøpe planter. Vi dro på ulike hagesentre i nærområdet og kjøpte stauder til redusert pris, betalte for to og fikk tre eller vi kjøpte til halv pris. Trond var snill å kjøre for oss.

For å komme opp på fellesområdet, må vi inn i blokka og opp en etasje. Her er Berit i sving med tralla.


Det var skikkelig godt å komme så langt.  Å plante er jo den mest spennende jobben!

Da vi var ferdige med plantingen, måtte vi fylle på mer jord.
Dernest måtte vi klippe til den hvite duken, samt stifte denne til kassene.

Plantingen tok vi i begynnelsen av august. Men hvordan ser det ut idag?

I dag, i midten av september, ser plantene ut til å trives, og vanningsanlegget fungerer bra.
Det er masser av farger i kassene, spesielt er solhatten vakker med sine flotte farger.


Videre har vi alunrot, storkenebb, buskmure og kattehale.


Vi har også høstfloks, astilber og allium milleium.


Vi har prøvd å velge planter som blomstrer til ulike tider, og vi har samlet plantene i grupper.
Det kan se litt stusselig ut nå, men staudene blir større i omfang etter hvert.



Parallelt med jobbingen i hagegruppa, har vedlikeholdsgruppa beiset plattingen og hagemøblene.
Deler av pergolaen måtte skiftes ut, dette er allerede gjort.Videre skal vi sette opp «klatrevegg» på to sider av pergolaen slik at villvin kan vokse på denne. Dette tar jeg i en senere bloggpost.

Vår hagegruppe, kalt BC, har ansvar for fellesområdet mellom blokk B og C. Den andre gruppa, kalt AB, har ansvar for fellesområdet mellom blokk A og B.

Jeg vil gjerne anbefale andre å danne slike trivselsgrupper. Å jobbe på denne måten er veldig effektivt, og det skaper et godt samhold. Vi blir også godt kjent med naboene våre på tvers av blokkene.

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg