Olav den hellige og Nidarosdomen

Vi ankom Trondheim i halv syvtiden fredag etter å ha sittet på et kaldt tog uten muligheter til å gå på toalettet. Ganske så spesielt!
Men konduktøren var hyggelig, han sørget for et par toalettstopp underveis, og han ga oss alle en liten sjokolade. Et smart trekk!

I Trondheim blir vi ønsket velkommen av julepyntede gater. Vakkert!

Hotellet vårt ligger veldig sentralt til, og jeg bodde her flere ganger mens Eirik studerte her.
Siden den gangen har hotellet gjennomgått en stor oppgradering, og vi ser frem til å nyte helgen her!

Etter en nydelig frokost lørdag går vi litt rundt i byen før vi begir oss til Nidarosdomen. Her venter en orgelkonsert inkludert en kort gudstjeneste og omvisning i etterkant.

Nidarosdomen er Norges største kirke, og ble bygget i årene 1070 – 1300. Den ble bygget der Olav den hellige var gravlagt.
Han het egentlig Olav Haraldsson, og han skal ha vært på vikingferd da han var veldig ung. På sine vikingtokt fikk han møte kristendommen. Dette preget ham, og han satte seg nå to mål: Han ville bli konge for hele Norge, og han ville innføre kristendommen i Norge.

Dette skal han ha gjort med et kors i den ene hånda og et sverd i den andre. Ville du ikke la deg kristne, skulle du!

Det var ikke alle som ville gi avkall på de gamle gudene, og han fikk mange fiender. I 1030 ble han drept i slaget ved Stiklestad.

Liket til Olav skal ha blitt lagt inn i et skur. En blind mann skal ha gått inn dit om natta og gnidd seg i øynene med Olav sitt blod, og så fikk han synet tilbake. Soldater som ble såret i slaget skal ha blitt helbredet.

Ett år etter hans død ble liker hans gravd opp, og da skal man ha sett at håret hans og neglene hans hadde vokst etter hans død.
På grunnlag av dette og alle fortellingene om alt det spesielle som hadde skjedd, ble han erklært helgen av biskop Grimkjell.

Kista hans ble etter hvert lagt i et skrin av sølv og gull, belagt med edelstener -Olavsskrinet.

Her fikk han hvile i fred frem til reformasjonen i 1536. Den gangen var Norge under Danmark, og med reformasjonen forsvant katolisismen og helgenene. Kongen ble eier av kirken, og kongen var jo dansk. Dermed ble Olavsskrinet sendt til Danmark, der ble det smeltet om, og eksisterer derfor ikke lenger i dag.

Men hva gjorde de med levningene hans?
I dag kan man ikke med sikkerhet vet hvor de  befinner seg. Forskere jobber med å finne ut av dette, og håpet er selvsagt å få dette klarlagt før 2030, 1000 år etter has død.

Men hvordan kan jeg vite det jeg har skrevet ovenfor? Jo, i dag, etter orgelspillet og den korte gudstjenesten, samles vi for å få vite mer om kirken. Vi lar oss rive med med en gang, guiden er bare helt fantastisk god der hun forteller oss Nidaromens historie.

Kirken har flere ganger blitt skadet i brann, og den er både delvis og helt blitt bygget opp igjen.

I mange år sto nemlig deler av kirken der, bare som ruiner. Nå fremstår Nidarosdomen slikk den opprinnelig var, men restaureringsarbeid pågår fortsatt.
Vil du vite mer, tenker jeg det er smart å ta en titt på Google!

Wagnerorgelet som blir brukt under dagens konsert.

Her ser vi mot alteret og den delen av kirken der Olav den hellige opprinnelig var begravet.

Vi går nærmere….

og enda nærmere.

Døpefonten

Her vender vi blikket mot den nyeste delen av kirken.

Vi går nærmere, og her ser vi det største orgelet, Steinmeyerorgelet. Dette orgelet har nesten
10 000 piper.

Etter å ha tilbrakt nesten to interessante timer i Nidarosdomen forlater vi stedet og går til Britannia hotell for å spise lunch.
Fortsettelse følger.

 

 

 

 

 

mmmmm

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg